Delegacija Uprave za vjerske poslove posjetila Muftijstvo travničko

  • Published in

U petak, 09. juna delegacija Uprave za vjerske poslove na čelu sa direktorom Uprave mr. Nusretom Abdibegovićem boravila je u radnoj posjeti na području Muftijstva travničkog.

Tom prilikom su posjetili četiri džemata i održali hutbu i predvodili džumu-namaz. Direktor Uprave za vjerske poslove mr. Abdibegović u svojoj hutbi u džematu Kalibunar napomenuo je da je centralni dio islamskih šarta, između šehadeta i namaza s jedne strane i zekata i hadža s druge strane, upravo post mubarek ramazana kao istinski odraz pobožnosti i bogobojaznosti. Ostale ibadete javno manifestujemo dok je post skriveni ibadet. On nas odgaja i snaži.

Odmah nakon ajeta o postu Uzvišeni kaže da je blizu, da se odaziva molbi molitelja. Naša obaveza je da se odazivamo na Allahov poziv i da neprestano, dok smo živi, na pravom putu ustrajemo. Napomenuo je da se davanjem zekata u Bejtu-l-mal istinski pomaze očuvanju institucija koje su garant našeg opstanka na ovom prostoru. Nije čudo sto se Bedr dogodio u ramazanu, a Bosna je naš Bedr ustrajne borbe za dobro svih na ovom prostoru.

Pored direktora Uprave delegaciju su sačinjavali i dr. Enes Svraka koji je predvodio džumu namaz u Ahmed-aginoj džamiji u Vitezu, i tom prilikom posjetio je novu zgradu Medlisa IZ Vitez i spomen obilježje u džematu Ahmići, te mr. Meho Šljivo  i Bahrudin-ef. Čolo koji su predvodili džumu-namaz u Sulejmaniji/Šarenoj džamiji u Travniku i Malezija džamiji u Turbetu.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
FaceBook