Aktivnosti muftije zeničkog

  • Published in

Posjete medžlisima IZ Teslić i Tešanj

U četvrtak 08. juna 2017. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović posjetio je medžlise Islamske zajednice Teslić i Tešanj.

U okviru posjete Medžlisu Islamske zajednice Teslić, muftija zenički prisustvovao je vanrednoj sjednici Izvršnog odbora ovoga Medžlisa, na kojoj je nakon preseljenja na Ahiret dosadašnjeg predsjednika gosp. Muje Zukanovića biran novi predsjednik Izvršnog odbora. Nakon provedene procedure glasanja, za novog predsjednika jednoglasno je izabran gosp. Šaban Sivić, dosadašnji član Izvršnog odbora.

Muftija zenički čestitao je novoizabranom predsjedniku Izvršnog odbora, izrazivši očekivanje da će gosp. Sivić svojim angažmanom na čelu Medžlisa IZ Teslić opravdati ukazano povjerenje.

Također, u okviru boravka na području Medžlisa IZ Teslić muftija je, u pratnji glavnog imama Džafer ef. Gračića i novoizabranog predsjednika gosp. Šabana Sivića, posjetio socijalno ugrožene porodice Omera i Melve Sivić i Hasana i Hanife Zukić u džematu Ružević. Muftija je navedenim porodicama uručio prehrambeno higijenske pakete.

U džematu Sadikovići, istog dana, u organizaciji Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Teslić, uz podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, organiziran je iftar za postače koji su slabijeg imovnog stanja. Iftaru je prisustvovalo četrdeset postača.

Nakon iftara u Tesliću, muftija je posjetio Medžlis Islamske zajednice Tešanj, gdje je u džematu Jelah klanjao teravih-namaz.

Teravih-namazu u džematu Jelah prisustvovali su i glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, predsjednik Izvršnog odbora gosp. Zehrudin Kruško i načelnik Općine Tešanj mr. Suad Huskić.

Muftija se prisutnim vjernicima obratio prigodnom besjedom u kojoj je, između ostalog, ukazao na blagodati Mubarek Ramazana, apostrofirajući važnost očuvanja moralnih vrijednosti kod muslimana.

  • 08
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Posjeta Medžlisu IZ Zavidovići

U okviru ramazanskih aktivnosti, u ponedjeljak 05. juna 2017. godine, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Zavidovići.

Tom prilikom, muftija je u pratnji glavnog imama Izet ef. Čamdžića posjetio džemat Nove gradske džamije u Zavidovićima gdje je prisustvovao teravih-namazu, koju je predvodio hfz. Jusuf ef. Horozović,

Muftija je u svojoj besjedi prisutnim džematlijama prije klanjanja teravih-namaza, između ostaloga, poručio da je ramazan dobra prilika da se posvetimo sebi, porodici i džematu, da se više družimo sa Kur'anom, i da zajedničkim iftarima iskažemo islamsku solidarnost i dobročinstvo.

  • 1
  • 2

Posjeta KPZ Zenica

U okviru ramazanskih aktivnosti muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović je 01. juna 2017. godine posjetio Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa u Zenici. Zajedno sa muftijom u posjeti KPZ-u bio je i glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica.

09 06 2017 02 mu ze akt 4

Nakon teravih-namaza prisutnim osuđenicima obratio se muftija zenički. Muftija je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost sabura i pouzdanja u Allaha, dž. š., te na ramazan kao najbolje vrijeme za istigfar i upućivanje dova Allahu, dž. š.

FaceBook