Održan seminar za imame Muftiluka zeničkog na temu „Zekat i sadekatu-l-fitr u svjetlu islamskog učenja“

  • Published in

U periodu od 4. do 17. maja 2017. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Zavidovićima, Tešnju i Zenici realizirani su stručni seminari za imame Muftiluka zeničkog, na kojima je predavač bio dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

Seminarima u Zavidovićima, Tešnju i Zenici nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama i besjede muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, muftija banjalučki imamima je predstavio temu ''ZEKAT I SADEKATU-L-FITR U SVJETLU ISLAMSKOG UČENJA I NORMATIVNE PRAKSE ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH'', u okviru koje je, između ostaloga, istakao: ''Vrlo je važno osvrnuti se na značenja pojmova sadekatun i zekat. Zekat znači čišćenje poput izraza taharet, tutahhiruhum, ali u ovom slučaju znači čišćenje zarađenog imetka od haram primjesa. Riječ tezkijet u sufijskoj terminologiji označava oslobađanje od ovisnosti od materijalnog dobra, jer je materija okov za dušu. S druge strane, sadaka dolazi od sidka, što znači da čišćenjem svoje duše i imetka od harama mi davanjem zekata jačamo iskrenost-sidk, a to je osobina svih vjerovjesnika i pravih vjernika.''

U okviru posjete Muftiluku zeničkom muftija banjalučki u pratnji muftije zeničkog posjetio je i Medžlis Islamske zajednice Teslić, gdje se susreo sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem, koji je muftije upoznao sa stanjem vjerskog života na području ovoga Medžlisa.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FaceBook