Upriličeni sastanci zamjenika reisu-l-uleme i direktora medresa

  • Published in

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizirala je 5. aprila 2017. godine više sastanaka kojima je predsjedavao zamjenik reisu-l-uleme i v. d. direktora Uprave mr. Husejin-ef. Smajić, a prisustvovali su im direktori medresa iz Bosne i Hercegovine.

10 04 2017 03 zamjenik sastanak 1

Sa Vasi Eteom, atašeom Ureda za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, razgovaralo se o mogućnostima saradnje Ureda, Ministarstva obrazovanja i medresa u BiH i Turskoj.

Zamjenik reisu-l-uleme iskazao je zahvalnost atašeu na brojnim projektima koje su podržale organizacije iz RTurske, uz očekivanje da će se saradnja u narednom periodu biti još intenzivnija, imajući u vidu tradicionalne prijateljske veze i brojna područja potencijalne saradnje. Ataše je predstavio aktuelne projekte i planove aktivnosti koji obuhvataju oblast obrazovanja akcentirajući podršku učenju turskog i bosanskog jezika i projekat bratimljenja škola iz BiH i Turske.

Drugi sastanak tematizirao je saradnju na unapređenju učenja turskog jezika u medresama, a upriličen sa predstavnicima Instituta Yunus Emre i Fondacije Maarif za Balkan, koje je predvodio direktor Instituta Mehmet Akif Yaman. Prestavnici Instituta iskazali su punu spremnost da podrže učenje turskog jezika u redovnom nastavnom procesu, ali i organiziraju program intenzivnog učenju turskog jezika za grupe nadarenih učenika u medresama.

Sa direktorom Uprave za ekonomske i finasijske poslove Zejnil-ef. Rebihićem  i šefom Odjela za ekonomske poslove dr. Bilal-ef. Memiševićem direktori medresa održali su sastanak koji je imao za cilj planiranje i pripremu ključnih segmenata predstojećeg projekta kurbana za 2017. godinu koji nadležna Uprava i medrese koordinirano uspješno realiziraju godinama, brižno radeći na unapređenju svih aspekata realizacije ovog ibadeta kojim se značajno podržava rad odgojno-obrazovnih ustanova i humane aktivnosti Ureda za društvenu brigu.

FaceBook