Održana 137. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog

  • Published in

U četvrtak 16. marta 2017. godine, u Uredu muftije zeničkog u Zenici, održana je 137. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog za vjerska pitanja, kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

20 03 2017 03 muftistov zenicko akt 1

Na sjednici su razmatrane sljedeće tačke dnevnog reda: mektebska nastava u 2016/17. mektebskoj godini, nastavni predmet Islamska  vjeronauka u školskoj 2016/17. godini, pripreme za Ramazan, informacija o održanim godišnjim skupštinama medžlisa IZ Muftiluka zeničkog, pripreme za održavanje 7. Maja – Dana džamija, kao i druga aktualna pitanja.

Na sjednici su, između ostalih, donešeni zaključci koji tretiraju pitanja organiziranja završnih ispita i takmičenja polaznika mektebske nastave i takmičenja iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka.

Savjet je donio Odluku da se do naredne sjednice Savjeta pripreme planovi ramazanskih aktivnosti, te da se u okviru predramazanskih aktivnosti organizira takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Muftiluka zeničkog u hifzu sure El-Hudžurat.

Medžlisima Islamske zajednice preporučeno je da u okviru vjersko-prosvjetnog fonda budu predviđena sredstva za finansiranje Škole Kur'ana – hifza pri Medžlisu.

Također, na sjednici je konstatovano da su redovne godišnje, izvještajne, skupštine medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog dobro pripremljene i dobro organizirane, da iz godine u godinu, kao rezultat zasluženog povjerenja imamo bolje, otvorenije i transparentnije skupštine, da su izvještaji o radu medžlisa sadržajno i tehnički dobro pripremljeni, te da rad medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog karakteriše transparentnost i odgovornost u izvršavanju zadatih obaveza imama, glavnih imama, kao i članova džematskih i izvršnih odbora.

Savjet Muftiluka zeničkog je donio Odluku da centralna svečanost povodom 7. maja – Dana džamija za područje Muftiluka zeničkog bude u organizirana u Zenici, gdje će biti upriličeno otvorenje džamije u gradskom naselju Brist, koju su izgradili vakifi Salko i Jesenko Džananović. Također, u svim medžlisima Muftiluka zeničkog bit će obilježen Dan džamija različtim programskim sadržajima, od kojih izdvajamo Večer Kur'ana u džematu Miljanovci Novi, Medžlis IZ Tešanj i Manifestaciju ''Dan džamija i džemata'' u džematu Grapska, Medžlis IZ Doboj.

U organizaciji Muftijstva zeničkog i medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, a u saradnji sa HO ''Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus'' Duje, Doboj Istok, u mjesecu aprilu bit će realizirana humanitarna akcija pomoći narodu Sirije, u okviru koje će u džematima na području Muftiluka zeničkog biti prikupjani brašno i ulje.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog, a dijelu sjednice prisustvovao je Abdulkadir Indžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana ''Progress centar'' Travnik, koji je članovima Savjeta prezentirao prijedlog saradnje na projektima od obostranog interesa za Muftijstvo zeničko, medžlise Islamske zajednice i UG ''Progress centar''.

 

FaceBook