Muftijstvo zeničko: Tematski seminar za vjeroučitelje i prijem za najbolje hatibe

  • Published in

Tematski seminar za vjeroučitelje

U subotu 04. marta 2017. godine u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH i Muftijstva zeničkog na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici održan je tematski seminar za vjeroučitelje sa područja Muftijstva zeničkog.

Na seminaru je tretirana tema ''Mogućnosti podizanja kvaliteta saradnje između vjeroučitelja, s jedne strane, i imama, glavnih imama i rukovodstva medžlisa s druge strane''.

Seminaru su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme i v.d. direktora Uprave za obrazovanje i nauku mr. Husejin ef. Smajić, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku doc. dr. Nezir Halilović, glavni imami Muftijstva zeničkog, te 133 vjeroučitelja sa područja Muftiluka zeničkog.

Nakon učenja odabranih ajeta Časnog Kur'ana od strane vjeroučitelja hfz. Almira Salkanovića, najavljen je program seminara koji je podijeljen u tri bloka.

U prvom dijelu seminara prisutnim vjeroučiteljima se obratio muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, koji je nakon riječi dobrodošlice zahvalio se vjeroučiteljima na postignutim rezultatima,  ukazao na važnost i značaj vjeronauke u odgojno-obrazovnom procesu, te istakao važnost jače saradnje vjeroučitelja sa roditeljima i Islamskom zajednicom.

Na kraju prvog bloka, prisutnim se obratio zamjenik reisu-l-uleme i v.d. direktora Uprave za obrazovanje i nauku mr. Husejin ef. Smajić koji je u svom izlaganju istakao probleme na koje se vjeroučitelji najčešće žale, kao što su problemi rasporeda časova, rada u kombinovanim odjeljenjima i sl. Posebno je ukazao na sve izraženije probleme narušenih međuljudskih odnosa između vjeroučitelja zbog kojih se dovodi u pitanje i ugled vjeroučitelja kao profesije kao i Islamske zajednice u cjelini. Druga vrsta problema su problemi općeg karaktera, gdje se vjeroučitelji žale na nastavne programe i udžbenike za vjeronauku, što je on pozdravio i istakao da uvijek treba tražiti još kvalitetnije nastavne programe i udžbenike, s tim da se mora ispoštovati procedura njihovih izmjena. Treća vrsta problema su problemi (ne)saradnje sa Islamskom zajednicom gdje je precizno detektovana pojava svjesnog ignorisanja saradnje sa Islamskom zajednicom od strane pojedinih vjeroučitelja. Na kraju svog izlaganja zamjenik reisu-l-uleme je podsjetio vjeroučitelje da se vjeronauka mora stalno čuvati predanim radom i zalaganjem jer će uvijek biti onih koje će na ovaj ili onaj način pokušavati ugroziti vjeronauku.

U drugom bloku seminara vjeroučiteljima se stručnom temom „Vjeroučitelji kao spona dva sistema“ obratio  doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku, analizirajući položaj vjeroučitelja u okviru odgojno-obrazovnog sistema u BiH, kao i u okviru sistema Islamske zajednice. Istakao je da se vjeroučitelji nalaze u presjeku dva skupa, te da oni u tome nisu usamljeni i da su u sličnom položaju i Islamski fakulteti u BiH, kao i sve naše medrese, jer se na sve njih paralelno odnose i važeći propisi nadležnog nivoa vlasti s jedne strane i Islamske zajednice, s druge strane, za razliku od imama i glavnih imama koji su potpuno unutar sistema Islamske zajednice.

Nakon doc. dr. Halilovića prisutnim se obratio glavni imam MIZ Tešanj, mr. Fuad ef. Omerbašić koji je istakao značaj i ulogu vjeroučitelja u nastavničkim kolektivima, te je naveo primjere kvalitetne saradnje Medžlisa Islamske zajednice Tešanj sa vjeroučiteljima, te direktorima osnovnih i srednjih škola u Tešnju.

Na kraju drugog bloka prisutnim se obratila vjeroučiteljica i savjetnica za islamsku vjeronauku mr. Emina Grabus koja je istakla da se kvalitet saradnje na relaciji škola-džemat, vjeronauka-mekteb i vjeroučitelj-imam, treba objektivno i kritički sagledati, kako bi se poboljšao nivo saradnje i kako bi bio konstanta u međusobnim relacijama, a ne sporadična pojava.

U trećem bloku vjeroučitelji su učestvovali u radionici koju je vodio doc. dr. Nezir Halilović na temu „Mogućnosti unaprjeđenja saradnje sa nadležnim medžlisom Islamske zajednice.“  U radionici su učešće uzeli svi vjeroučitelji i u pisanoj formi dostavili rezultate radionice. Sastavni dio radionice je bila i evaluacija realizovanog seminara.

  • 01
  • 02
  • 03

Prijem za najbolje hatibe

U ponedjeljak 06. marta 2017. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svom uredu u Zenici primio je hatibe čije su hutbe u protekla tri mjeseca proglašene najboljim na području Muftiluka zeničkog: hfz. Fahir ef. Arnauta, imama u džematu Potok, MIZ Zenica, Sedin ef. Hibovića, imama u džematu Ričice, MIZ Zenica i Sifet ef. Hadžića, imama u džematu Stenjak, MIZ Teslić.

Prijemu u Uredu muftije prisustvovali su i članovi Komisije za izbor najbolje hutbe mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići.

Također, prijemu je prisustvovao i glavni imam MIZ Teslić Džafer ef. Gračić.

Najbolje hutbe za mjesec decembar 2016. godine, te januar i februar 2017. godine Komisija je proglasila na osnovu Pravilnika koji je usvojio Savjet Muftijstva zeničkog, kojim su definirane procedure prikupljanja i proglašenja najbolje hutbe, a na osnovu dostavljenih hutbi od imama sa područja medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, po jedna mjesečno sa svakoga medžlisa.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju čestitao je nagrađenim imamima na izboru za nabolje hatibe u protekla tri mjeseca, te ukazao na važnost hutbe i odgovornosti hatiba prema hutbi, ističući da je hutba zvanični govor o islamu.

  • 01
  • 02
FaceBook