Realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog

  • Published in

U periodu od 15. do 28. februara 2017. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Zenici, Tešnju i Zavidovićima realizirani su stručni seminari za imame Muftiluka zeničkog, na kojima je predavač bio prof. dr. Almir Fatić, profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Seminarima u Zenici, Tešnju i Zavidovićima nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama i besjede muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, prof. dr. Almir Fatić imamima je predstavio temu ''Semantičko polje riječi džahilijjet u Kur'anu'', u okviru koje je, između ostaloga, istakao: '' Riječ džahilijjjet je Kur'anski termin koji se spominje četiri puta u Kur'anu. Na sva četiri mjesta u Kur'anu riječ džahilijjet dolazi u kombinaciji sa različitim riječima te ima različito ili novo značenje: džahilijjetska misao, džahilijjetski sud/presuda/zakon, pokazivanje ženske ljepote u prvo džahilijjetsko doba i džahilijjetska žest/arogancija. Ono što je zajedničko svim ovim značenjima jeste idolopoklonička religijska svijest i na temelju nje izgrađeni svjetonazor.

Dakle, džahilijjet ima široko značenje i obuhvata četiri temeljna ili sržna značenja: vjerovanje, suđenje, odijevanje i arogantnost, iz kojih, onda, proističu sljedeća ''relaciona značenja'': džahilijjet u uvjerenju, poimanju i mišljenju, džahilijjet u zakonodavstvu, džahilijjet u kulturi oblačenja, u kulturi ponašanja, kulturi međusobnog odnosa između suprotnih spolova, u etici, džahilijjet u društvenim odnosima u najširem smislu. Jednostavno, džahilijjet obuhvaća čitav život.

Očigledno je, dakle, da riječ džahilijjet u Kur'anu ni na kakav način ne indicira pojam džehla u njegovom uobičajenom značenju - neznanje, već dolazi u značenju arogancije, oholosti, fanatizma, drskosti, nepromišljenosti, tvrdoglavosti, što je njezino najznačajnije značenje u Kur'anu.''

Na seminaru za imame koji je planiran u mjesecu martu predavač će biti prof. dr. Izet Pehlić, koje će imamima predstaviti temu ''Uvažavanje individualnih razlika u odgojnom radu imama''.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FaceBook