Omladina OK "Azra" iz Bos. Kostajnice i Omladinske čitaonice i biblioteke "Mehmed ef. Spahić" iz Bos. Dubice posjetili Sanski Most

  • Published in

U sklopu programa rada sa mladima,dana 11.02.2017.godine omladinci iz Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice,su zajedno sa svojim gl.imamima prof. Haris ef.Ahmićem i mr.Safet ef.Beganovićem posjetili Sanski Most.Gl.imami su ujedno i koordinatori rada sa mladima na području svojih medžlisa.

U prolasku kroz Prijedor smo napravili pauzu u haremu Čarsijske džamije,gdje su nas dočekali imam Omer ef. Redžić i gl.imam prof.Husein ef. Velić te nas počastili u restoranu Medžlisa.Dolaskom u Sanski Most,u divanhani džamije,dočekao nas je gl.imam mr.Husein ef.Kovačević sa omladinom gradskog džemata.Kasnije se priključio i predsjednik Medžlisa Nirzad Karamujić.Tu se upriličilo osvježenje i upoznavanje omladine,te razmjena iskustava na polju rada sa omladinom.Husein ef.kao domaćin je rekao: "Ovo je jedan od načina povezivanja naše omladine sa njihovim vršnjacima u manjem b-h entitetu,razmjena iskustava i načina rada sa mladima,te stimulacija ove populacije naših džemata da se aktivno uključe u vjerski život.Naravno,i u ovakvim teškim trenucima kada je iseljavanje postalo naš veliki problem,da omladini damo jake motive da vrijedi ostati u svojoj domovini,i kroz obrazovanje i snažnu vjeru postanu nove generacije koje će nastaviti gdje smo mi stali.Stoga,hvala našim musafirima na posjeti,i raduje nas da se na granicama naše države odakle dolaze odvijaju ovakve aktivnosti i mi smo bratski spremni pomoći u svakom pogledu.Osjećajte se dobrodošlo u našem gradu,upoznajte se međusobno,razmijenite kontakte,i napravite mostove između sebe.Biće nam drago da iz ove posjete nikne intezivna saradnja,međusobna solidarnost a zašto ne i poneki hairli brak"...Nakon podne-namaza u Hamzibegovoj džamiji i zajedničkog ručka,domaćini su nas proveli Sanskim Mostom,upoznali sa znamenitostima "grada na 7 rijeka" te iznijeli svoje planove za budućnost djelovanje ove populacije.Mi kao gosti smo izrazili želju da nam se uzvrati posjeta i omladina S.Mosta upozna sa životom,okolnostima i problemima sa kojima se susrećemo u našim povratničkim džematima u RS-u.Nakon ikindije namaza i odmora,u predakšamsko vrijeme smo krenuli nazad.Nosimo lijepe impresije iz grada naših domaćina i počašćeni njihovim gostoprimstvom,nadamo se njihovoj uzvratnoj posjeti.

Ovo je bila još jedna od intenzivnih aktivnosti naša dva Medžlisa,i omladinskih organizacija koje djeluju ili su u saradnji sa IZ,na njihovom uključivanju u aktivni vjerski život naših džemata i šire društvene zajednice.

H.A.

  • 20170211_100217
  • 20170211_111756
  • 20170211_131026
  • image-0-02-05-07d3d33a9425597db2d1b6429eeaa2bb0560d896e1ee58fc1cb0de78171868e3-V

FaceBook