Zenica: Promovirana knjiga hfz.dr. Safet ef. Husejnovića „Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa“

  • Published in

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Zenica ''Želja za Resulom'' u četvrtak 29. 12. 2016. godine u Velikoj Sali Gradskog vijeća Zenica organizirana je promocija knjige ''Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa'', autora hfz. dr. Safet ef. Husejnovića. 

30 12 2016 04 promocija zenica 1

O knjizi ''Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa'' na promociji su govorili: hfz. prof. dr. Halil Mehtić, dekan IPF u Zenici, prof. dr. Almir Fatić, vanredni profesor na Katedri Tefsira, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, hfz. mr. Enes ef. Beganović, imamu Sultan-Ahmedove džamije u Zenici i autor knjige hfz. dr. Safet ef. Husejnović. Moderator je bio Edin Kavazović.  

Promociji su prisustvovali su i glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.     

30 12 2016 04 promocija zenica

Na promociji je, između ostaloga, istaknuto da se u knjizi ''Utjecaj kiraeta na izvođenje šerijatskih propisa'' autor bavio šerijatsko-pravnim komentarima poznatih islamskih učenjaka, s aspekta kira'eta. Dr. Husejnović istraživao je koliko i kako su se islamski učenjaci služili kira'etima u ustanovljavanju, izvođenju i prezentiranju šerijatskih normi, polazeći od činjenice da mezhebsko-pravna razilaženja u određenoj mjeri proizilaze iz različitih kira'eta, kao što proizilaze iz različitih morfoloških, gramatičkih i stilističkih analiza.

FaceBook